RESEARCH PAPER
Eating habits of children and adolescents from rural regions depending on gender, education, and economic status of parents
More details
Hide details
1
III Chair of Paediatrics, Department of Paediatric Endocrinology and Diabetology, Medical University, Lublin, Poland
2
Department of Health Education, University of Szczecin, Poland
3
Chair and Department of Epidemiology, Medical University, Lublin, Poland
Ann Agric Environ Med. 2011;18(2):393-397
KEYWORDS
ABSTRACT
The proper lifestyle of a child, including proper eating habits, should be monitored to ensure proper physical and psychological development. This applies particularly to rural areas which are economically, socially and educationally backward. The study included 1,341 rural schoolchildren and adolescents aged 9-13 years (734 females, 607 males). The representative survey research was conducted in 2008, making use of an original survey questionnaire. The results showed that the majority of respondents eat improperly. 83.2% of them have regular breakfast, and 62.6% have regular light lunch. Most respondents do not eat more than 4 meals a day (usually 3-4). It is worrying that the consumption of sweets is high (34.9% of the surveyed group eat them regularly), whereas fruit and vegetable consumption is low. In this study, relationships between types of diet and such descriptive variables as gender, parents’ educational status, and economic situation of the households are described. In families where the parents have a higher education and the household situation is good, the eating habits are much better. The list of poor dietary habits of pupils from rural schools includes skipping breakfast and/or light lunch, high consumption of sweets and low consumption of fruit and vegetables. There are correlations between improper dietary habits and gender of the children and adolescents, educational status of parents, economic situation of households, and housing conditions.
REFERENCES (26)
1.
ADA: Standards of medical care for patients with diabetes mellitus. American Diabetes Association. Diabetes Care 2002;25 (supl.1):33-49.
2.
Barnekow R, Rasmussen V, Rivett D. Th e European Network of Health Promoting Schools – an alliance of health, education and democracy, Health Education 2002;100:61-67.
3.
Brousseau ME, Schaefer EJ. Diet and coronary heart disease: clinical trials. Curr Atheroscler Rep 2000;2:487-493.
4.
Mazur A, Klimek K, Telega G, Hejda G, Wdowiak L, Małecka-Medera E. Risk factors for obesity development in school children from south-eastern Poland. Ann Agric Environ Med 2008;15:281-286.
5.
Oblacińska A. Zachowania żywieniowe. In: Oblacińska A, Jodkowska M (Eds). Otyłość u polskich nastolatków. Epidemiologia, styl życia, samopoczucie. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2007:54-72.
6.
Gajewska M. Analiza społecznych uwarunkowań wybranych elementów stylu życia młodzieży, ze szczególnym uwzględnieniem jakości żywienia. Rozprawa doktorska. PZH, Warszawa 2006.
7.
Januszewicz P, Sygit M. Otyłość u dzieci i młodzieży – epidemia XXI wieku. Przeg Med Uniw Rzesz 2003;4:421-425.
8.
Jaziewska-Zychowicz M. Nieprawidłowe zachowania żywieniowe młodzieży w wieku 13-15 lat i ich uwarunkowania na przykładzie zwyczaju podjadania miedzy posiłkami. In: Brzozowska A, Gutkowska K. (Eds.). Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI w. SGGW, Warszawa 2004.
9.
Kromhout D, Menotti A, Kasteloot H, Sans S. Prevention of coronary heart disease by diet and lifestyle. Evidence from prospective cross-cultural, cohort and intervention studies. Circulation 2002;105:893-898.
10.
Ovretveit J. Quality in health promotion. Health Promot Int 1996;11:55-62.
11.
Jodkowska M, Oblacińska A. Częstość występowania nadwagi i otyłości u młodzieży w wieku 11-13 lat w 2005 roku. In: Oblacińska A, Jodkowska M (Eds). Otyłość u polskich nastolatków. Epidemiologia, styl życia, samopoczucie. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2007:21-30.
12.
Sygit K, Sygit M. Błędy w zwyczajach żywieniowych młodzieży wiejskiej Pomorza Zachodniego. In: Eider J (Ed.) Człowiek i środowisko przyrodnicze Pomorza Zachodniego t. II. Szczecin–Łukęcin, 10-12 maja 2006. Szczecin 2006:149-152.
13.
Larsen V L. Research on adolescent nutrition. J School Health 1962;32:56-62.
14.
Lissan I, Breum L, Sorensen T. Maternal attitude to sweet eating habits and risk of overweight in off spring: a ten-year prospective population study. Int J Obes Reklat Metab Disord 1993;17:125-129.
15.
Pollitt E, Mathews R. Breakfast and cognition: an integrative summary. Am J Clin Nutr 1998;67:804-813.
16.
Rolland-Cochera MF, Costetbon K, Arnault N, Bellisle F, Romanco MC, Lahingue Y, Frelut ML, Hereberg S. Body mass index in 7-9 hears old French children. Int I Obes Relat Metab Disord 2002;26:12.
17.
Witkowski J. Zachowania zdrowotne dzieci i ich rodziców. Praca doktorska AM Maszynopis. AM, Bydgoszcz 1994.
18.
Gutowska-Wyka A. Podejścia terapeutyczne do redukcji nadwagi u dzieci i młodzieży. Endokr pediatr 2008;25:55-64.
19.
Oblacińska A. Rodzinne występowanie otyłości. In: Oblacińska A, Jodkowska M (Eds.). Otyłość u polskich nastolatków epidemiologia, styl życia, samopoczucie, 117-120. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2007.
20.
Jarosz M, Respondek W. Żywienie i aktywność fizyczna – metody profilaktyki nadwagi i otyłości. In: Jarosz M, Kłosiewicz-Latoszek L (Eds.). Otyłość Zapobieganie i leczenie. PZWL, Warszawa 2006.
21.
Woynarowska B, Mazur J. Zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej: wyniki badań HBSC 2002. Zdr Publ 2004;114:159-167.
22.
Commission of the European Communities. White Paper Together for Health: A Strategic Approach for the EU 2008-2013. COM(2007) 630 final Brussels, 23.10.2007. Brussels 2007.
23.
Dziuba B, Piotrowska A, Filipczyk A. Wybrane zachowania zdrowotne, ocena własnego zdrowia w opinii młodzieży szkolnej. Zdr Publ 1998;108: 473-475.
24.
Sygit K. Wybrane uwarunkowania i ocena zachowań zdrowotnych młodzieży szkolnej. Praca doktorska, Maszynopis. AM, Lublin 2003.
25.
RACV. Health Promotion and Health Education in Schools –Trends, Effectiveness and Possibilities. Research report 06/02. RACV 2006.
26.
Woynarowska B. Edukacja prozdrowotna we wszystkich typach szkół ponadgimnazjalnych. Lider 2002;10:14-15.